تجویز اگزناتید با انسولین بهترین نتیجه در بیماران دیابتی

بر اساس تحقیقات اخیر تجویز و مصرف همزمان اگزناتید (داروی جدید دیابتی) و انسولین نسبت به تزریق انسولین به تنهایی سبب کنترل بهتر قند خون در مبتلایان به دیابت نوع 2 می شود و از سوی دیگر سبب کاهش وزن نیز  می گردد.

پروفسور Buse رئیس بخش غدد درون ریز و متابولیسم در دانشکدۀ پزشکی کارولینای شمالی می گوید:

نتایج این تحقیق بهترین نتایجی بوده است که در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 که همزمان از انسولین و قرص های خوراکی ضد دیابتی استفاده می کردند و کنترل مناسبی بروی مقدار قند خونشان نداشتند، مشاهده گردید. پروفسور Buse می افزاید: تا به حال، این موضوع متقاعد کننده نبود که شما بتوانید در چنین بیمارانی بدون ایجاد خطر هیپوگلیسمی از طریق کنترل وزن، میزان قندخونشان را به وضعیت طبیعی نزدیک نمایید. دیابت نوع 2 بیماری مزمنی است که می تواند باعث عوارض مانند نابینایی ، قطع عضو، از دست رفتن کلیه ها، حملۀ قلبی و حتی سرطان شود. اما مصرف قویترین داروهای ضد دیابتی که دارای فرمول انسولین هستند وبنام Lantus نامگذاری شده اند سبب افزایش وزن و هیپوگلیسمی واکنشی در این بیماران می شوند. بهمین علت کنترل بیماری حتی با این درمانهای شدید  هنوز کار سختی است و در صد موفقیت آن به دلیل عوارض ذکر شده پایین می آید.

اگزناتید(به نام Byetta) داروی ضد دیابتی جدیدی است که عوامل موثر آن ابتدا در بزاق Gila monster  یک مارمولک بسیار بزرگ در صحرای آریزونا می باشد، کشف گردید از مزایای استفاده از این دارو نداشتن خطر هیپوگلیسمی برای بیمار و کمک به کاهش وزن بیمار می باشد.

دکتر Buse می گوید: به علت تفاوت زیاد قدرت انسولین lantus و Byetta ، محققین تصمیم گرفتند که از ترکیب هر دو دارو برای کنترل قندخون بیماران استفاده کنند ونتایج واقعاً شگفت انگیز بود. نتایج این تحقیق بصورت آنلاین در هفتم دسامبر 2010 در مجلۀ Annals of Internal Medicine در اختیار همگان قرار گرفت و در ژانویه (18 ژانویه 2011) به چاپ خواهد رسید. این تحقیقات طی 30 هفته در 59 مرکز در 5 کشور و بروی 261 بیمار انجام گردید. تمام بیماران به دیابت نوع 2 مبتلا بودند و یک بار در روز تزریق انسولین لنتوس را یا همراه با قرص های ضد دیابت یا به تنهایی انجام می دادند. این افراد بصورت اتفاقی برای دوبار تزریق لنتوس در روز یا پلاسبو بعلاوۀ داروهای دیابتی که مصرف می کردند، انتخاب شدند. از میان 138 بیمار که  Byetta مصرف می کردند 60% به قند خون طبیعی نزدیک شدند در حالیکه در گروه شاهد تنها 35% به مقدار قندخون طبیعی رسیده بودند. همچنین دریافت کننده های Byetta بطور متوسط 6/1 کیلوگرم در طول تحقیق کاهش وزن داشتند در حالیکه در گروه شاهد حدود 900 گرم اضافه وزن مشاهده گردید. اما تفاوتی بین میزان هیپوگلیسمی در بین دو گروه مشاهده نشد.

در میان دریافت کننده های Byetta عوارض جانبی نظیر حالت تهوع و اسهال بیشتر از گروه شاهد گزارش گردید اما تنها در 10% موارد شدت این عوارض آنقدر زیاد بود که بیمار مجبور به قطع درمان می شد.

منبع:www.sciencedail.com